Kinderen

Wanneer een kind sterft, houdt de wereld op te bestaan.

Hoe gaat u hierna door met het leven?

Het begint met keuzes maken: wat is belangrijk? wilt u dat uw kind thuis blijft tot de dag van de begrafenis? Of in een uitvaartcentrum? Als uw kind thuis is, kan hij of zij wellicht in het eigen bed met een koeling worden gelegd. Zo kunt u stap voor stap, dag voor dag, naar het moment toegroeien om uw kind in een kist of mand te leggen.

Als we de begrafenis of crematie met elkaar bespreken, komen een aantal zaken aan de orde:

  • keuze begraafplaats/crematorium
  • dag en tijdstip
  • vervoer
  • thuis of in een uitvaartcentrum
  • mand, kist
  • verzorging en aankleding
  • geboorte- c.q. overlijdenskaartje
  • rituelen rond de uitvaart
  • broertjes/zusjes

Als u in het ziekenhuis bent bevallen zal uw kindje in de koeling van het ziekenhuis worden gelegd totdat duidelijk is of uw kindje thuis wordt opgebaard of in een uitvaartcentrum. U mag uw kindje zelf mee naar huis nemen, of u kunt de uitvaartondernemer vragen om uw kindje thuis te brengen. U kunt een mooi mandje of kistje uitzoeken waar uw kindje in wordt gelegd. Het koelen kan door middel van koelelementen onder het matrasje in mand of kist, of in het bedje. Nu u net bevallen bent zullen er veel gevoelens zijn, verdriet, pijn, onmacht, woede, en dan ook nog de naweeën van de bevalling, de hormonale veranderingen, de borstvoeding die op gang komt. Tegelijkertijd wordt er van u (en uw partner) verwacht alles rondom het afscheid te regelen, na te denken over ingrijpende definitieve beslissingen. 

Ik hoop daarbij ondersteuning te kunnen bieden, door aanwezig te zijn waar nodig.

Zijn er broertjes of zusjes? Betrek ze bij het proces, maar laat ze vrij om iets wel of niet te willen, kleine kinderen ervaren geen gisteren of vandaag, maar zijn helemaal in het moment. Uitleggen dat hun broertje of zusje over 5 dagen begraven wordt is niet relevant. Stap voor stap uitleggen wat er gaat gebeuren is wel belangrijk. Er zijn veel goede boeken geschreven over verlies, sterven en verdriet, afgestemd op de leeftijd van kinderen, om voor te lezen of om zelf te lezen.

Er kunnen foto’s gemaakt worden, door een professionele fotograaf of bijvoorbeeld door een familielid. De stichting Make a Memory fotografeert op verzoek van ouders en via bemiddeling van zorgprofessionals ernstig zieke, terminale en overleden kinderen in de leeftijd van 23 weken (zwangerschap) tot en met zeventien jaar.