Na de uitvaart

Na de uitvaart is het gebruikelijk de mensen die u op welke wijze ook gesteund hebben, een dankbetuiging te sturen. Het is natuurlijk ook mogelijk om aan het einde van de plechtigheid een bedankkaartje of bidprentje uit te laten delen aan degenen die aanwezig waren.

Een grafmonument uitzoeken kost tijd. Ook hiervoor geldt: neem alle tijd die u nodig heeft en laat u door diverse steenhouwers adviseren. Luister naar uw gevoel, vergelijk diverse bedrijven met elkaar, hoe is het contact, wordt er naar u geluisterd, is er aandacht, wat zijn de mogelijkheden? Wellicht kent u zelf een beeldend kunstenaar of ontwerper die u kan adviseren bij het ontwerpen van een monument.
Wanneer het monument geplaatst is kan er een ceremonie bij het graf worden gehouden, waarbij het in aanwezigheid van bijvoorbeeld een kleine kring dierbare familieleden en/of vrienden, wordt onthuld. Ook hierin kan ik ondersteuning bieden.

Na de crematie blijft de as minimaal één maand in de algemene nis van het crematorium. Dat is zo geregeld in de Wet op de Lijkbezorging. Daarna krijgt de opdrachtgever van de uitvaart de beschikking over de as. Verstrooien op zee, op land, de urn thuis bewaren, een drijvende urn, as in een ballon, bijzetten in een familiegraf of in een urnengraf; de mogelijkheden voor de bestemming van de as zijn divers. Ook wordt er vaak wat as apart gehouden om in een sieraad of glasobject te verwerken. Ook kan de as dienen als voedingsbodem voor een mooie boom of struik ter nagedachtenis aan de overledene (Bios Urn™).