Na de uitvaart

Dankbetuigingen

Na de uitvaart is het gebruikelijk de mensen die u op welke wijze ook gesteund hebben, een dankbetuiging te sturen. Ik zal dat ongeveer drie weken na de uitvaart met u bespreken, en indien gewenst, voor u verzorgen. Het is natuurlijk ook mogelijk om aan het einde van de plechtigheid een bedankkaartje of bidprentje uit te laten delen aan degenen die aanwezig waren.

Asbestemming

De as blijft minimaal één maand in de algemene nis van het crematorium. Dat is zo geregeld in de Wet op de Lijkbezorging. Daarna krijgt de opdrachtgever van de uitvaart de beschikking over de as.

Verstrooien op zee, op land, de urn thuis bewaren, een drijvende urn, as in een ballon, bijzetten in een familiegraf of in een urnengraf; de mogelijkheden voor de bestemming van de as zijn divers. Ook wordt er vaak wat as apart gehouden om in een sieraad of glasobject te verwerken. Ook kan de as dienen als voedingsbodem voor een mooie boom of struik ter nagedachtenis aan de overledene (Bios Urn™).

 

Adviseren grafmonument/urn

Omdat ik contact heb met diverse steenhouwers en op de hoogte ben van hun werkwijze en kwaliteit van grafmonumenten of urnen, kan ik u daarbij adviseren en u met hen in contact brengen. Uiteraard is dit geheel vrijblijvend.

Nazorg

U ontvangt na de uitvaart een boekje, Zorg na de uitvaart. Daarin treft u telefoonnummers, namen en adressen van instanties aan, een checklist, zodat u een leidraad heeft waar aan te denken.

U kunt voor hulp of advies óók altijd contact opnemen met het Rouwzorgloket van Landelijk Steunpunt Verlies (LSV) in Amersfoort.

  • LSV bellen: (033) 461 68 96. Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00-12.00 uur.
  • LSV mailen: verstuur uw vraag naar hulpvraag@landelijksteunpuntrouw.nl
  • LSV forum: op dit forum kunnen lotgenoten online met elkaar in contact komen.
Evaluatiegesprek

Wellicht zijn er na de uitvaart nog vragen of heeft u er behoefte aan met mij uw ervaringen rond het overlijden en de uitvaart te bespreken. Dan kom ik na de uitvaart graag nog een keer bij u langs. Ik hoop dat zo’n gesprek voor u onder andere kan bijdragen aan een goede rouwverwerking.