Na overlijden

U kunt mij dag en nacht telefonisch bereiken op 06 42782967 om u te begeleiden bij alle beslissingen die u moet nemen nu er iemand in uw omgeving is overleden. Neem vooral de tijd. Belangrijk is om te doen waar u behoefte aan heeft, bijvoorbeeld nog een poosje in alle rust bij de overledene blijven als dat mogelijk is.

Wanneer u er aan toe bent, neemt u contact met mij op. Ik spreek dan met u af waar en wanneer de verzorging van de overledene plaats vindt en wanneer ik naar u toe kom om de uitvaart met u te bespreken.
Ik zal tijdens ons eerste gesprek met name de volgende onderwerpen met u doornemen:

Hoe wilt u de verzorging?

Nadat de arts het overlijden heeft vastgesteld, is het belangrijk dat het lichaam van de overledene verzorgd en gekoeld wordt. De verzorging van het lichaam gebeurt in of buiten uw aanwezigheid. U bent vrij om te helpen en zoveel mogelijk zelf te doen, maar uiteraard kunt u er ook voor kiezen om de verzorging aan deskundige verzorgers over te laten.
Legt u alvast de kleding klaar voor de overledene. Is het de bedoeling dat uw dierbare sieraden draagt? Een bril? Goed om alvast over na te denken. Soms is het fijn een duidelijke foto klaar te leggen, zodat de verzorgers een beter beeld krijgen van de wensen. Ook eigen make-up, nagellak en parfum kan gebruikt worden, evenals een eigen kam, borstel: alles wat bij de verzorging gebruikt kan worden kunt u klaarleggen. U mag spullen aan uw dierbare meegeven, zoals bijvoorbeeld een foto, tekening, een voorwerp waar hij of zij aan gehecht was etc. Bij een crematie mogen er geen voorwerpen van glas of met batterij mee verbrand worden.

Bewaren

Bewaren

Waar wilt u de opbaring?

Een thuisopbaring is in de meeste gevallen te realiseren. Een koeling op bed, onder de kist of thanatopraxie (lichte balseming, geen koeling nodig) behoort tot de mogelijkheden. Bij een thuisopbaring wordt de overledene in de kist, op een baar of op een bed opgebaard. Bij een opbaring in de kist of op een baar staat deze op een schaarwagen met daaronder een koelelement. Vaak wordt er een glasplaat over de kist gelegd, zodat het lichaam goed gekoeld blijft. Bij thanatopraxie is dit niet nodig.
Wilt u de ruimte waar de overledene is opgebaard afscheiden, dan is een kamerscherm een goede oplossing.

 

 

Wanneer u kiest voor een opbaring in een rouwkamer, dan heeft u de keuze uit de diverse uitvaartcentra in Amsterdam en omgeving, maar uiteraard ook elders in Nederland. Omdat ERU niet gebonden is aan enige verzekeraar of uitvaartonderneming, bent u vrij om een rouwkamer in een uitvaartcentrum waar uw voorkeur naar uit gaat, te kiezen. Sommige uitvaartcentra hebben een 24-uurs rouwkamer; daar krijgt u een sleutel(pasje) van, zodat u te allen tijde bij uw dierbare kunt zijn. Andere uitvaartcentra hebben bezoek op afspraak.

Een andere opbaarlocatie is uiteraard ook mogelijk. Denk aan een stiltecentrum van een verzorgingshuis, een zaal van de (sport)vereniging waar men lid van was, een ruimte in een kerk etc. Belangrijk is dat er wel een mogelijkheid is om het lichaam gekoeld te houden (door middel van een koeling) tot de dag van de uitvaart.

Is er geen sprake van een opbaring dan blijft het lichaam in een gekoelde ruimte tot de dag van de uitvaart (vaak in een uitvaartcentrum of soms in het mortuarium van een ziekenhuis).

Wilt u een begrafenis?

 

Kiest u voor een begrafenis, dan is het belangrijk om te weten op welke begraafplaats en wat voor soort graf u wenst. Er bestaat de mogelijkheid van een algemeen graf, daarin worden meerdere (onbekenden van elkaar) overledenen begraven, de beheerder van de begraafplaats bepaalt waar het graf komt en na een periode van (meestal) 10 jaar wordt het graf geruimd. Ook komen er vaak meerdere monumenten op het graf.

Een eigen graf huurt men van de begraafplaats voor een bepaalde periode (minimaal tien jaar), voor één of meerdere overledenen, vaak kan het graf worden uitgezocht, de tijdsduur kan altijd verlengd worden, er worden geen vreemden in het graf begraven. Er zijn wel voorschriften voor het plaatsen van een monument op het graf, elke begraafplaats heeft daarvoor een reglement.

Ook zijn er particuliere begraafplaatsen, denk bijvoorbeeld aan begraafplaatsen bij een kerk. Ook zijn er  in Nederland op een aantal locaties natuurbegraafplaatsen; tevens zijn een aantal locaties in ontwikkeling.

Wanneer iemand in het buitenland begraven of gecremeerd wil worden (vaak het land van herkomst of, wanneer men in Nederland op vakantie is en komt te overlijden, het land waar men woont), zal de uitvaartverzorger voor de overledene alles regelen wat nodig is en zorgt voor de benodigde documenten om de overledene naar het betreffende land over te brengen (per auto of vliegtuig).

Indien de overledene per vliegtuig wordt vervoerd, wordt de kist in folie verpakt zodat deze niet kan beschadigen. Aangekomen op de plaats van bestemming zal de uitvaartverzorger ter plaatse de overledene ophalen en de uitvaart verder regelen.

 

Bewaren

Wilt u een crematie?

Wanneer u voor een crematie kiest, kan de keuze van het crematorium een rol spelen. Bij een crematie is vaak de samenkomst in het crematorium. Tijdens de plechtigheid is er gelegenheid om naar muziek te luisteren, te spreken. In veel crematoria bestaat tegenwoordig de mogelijkheid om beeld af te spelen. Na de crematie blijft de as minimaal een maand in het crematorium (Wet op de Lijkbezorging), de nabestaanden krijgen de gelegenheid een bestemming voor de as te bepalen (bijzetten, (zelf) verstrooien).

Waar vindt de plechtigheid plaats?

De meeste begraafplaatsen en crematoria beschikken over een aula en condoleanceruimte. Afhankelijk van de locatie bestaat de mogelijkheid om beeld en geluid af te spelen, op sommige locaties kan de plechtigheid worden opgenomen. Soms alleen geluid, soms ook beeld. Uiteraard kan altijd door een extern bedrijf een reportage op DVD gemaakt worden, of voor live-stream gezorgd worden.
Afhankelijk van de grootte van het gezelschap kunt u besluiten een grote of kleine zaal te reserveren.

Wanneer de overledene was aangesloten bij een kerk, is deze kerk vaak de plaats waar de plechtigheid zal plaatsvinden. Er kan dan een dienst worden gehouden of een mis opgedragen, waarin ruimte is voor een persoonlijke bijdrage vanuit de familie/vriendenkring.  Soms kan voor aanvang van de dienst nog afscheid genomen worden van de overledene.

Na de dienst bestaat de mogelijkheid om in de kerk te condoleren, waarna men daarna met elkaar – of in familiekring – naar begraafplaats of crematorium vertrekt.

De plechtigheid kan natuurlijk ook op andere locaties plaatsvinden: bijvoorbeeld in een theater, sportzaal, thuis, buurthuis of buiten. Beeld- en geluidsinstallatie kan altijd gehuurd worden, maar is op sommige locaties al aanwezig.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

De condoleance

 

 

De condoleance kan plaatsvinden in de koffiekamer van de begraafplaats of crematorium, maar kan uiteraard ook op een andere plek: denk aan een goed restaurant, in de kerk etc. Tegenwoordig is de keuze zeer uitgebreid. Koffie en thee, maar ook wijn, champagne, petit fours, warme of koude gerechten; wij bespreken samen de wensen.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Wilt u rouwbrieven versturen en/of een advertentie plaatsen?

Wanneer de datum en locatie van de uitvaart bekend is, is het belangrijk de uitnodigingen op te stellen, te drukken en te verzenden. Is de uitvaart in besloten kring, dan kan dit op een later tijdstip gebeuren.

Er is een ruime keuze aan papiersoorten, waaronder geschept Oud Hollands en biotop papier. Een foto of tekening kan heel goed gebruikt worden als afbeelding op een rouwbrief. Uiteraard verzorg ik de plaatsing van een advertentie in het dagblad van uw keuze.

In de dagen na de bespreking zal er een programma worden samengesteld, om de dag van de uitvaart zo goed mogelijk te laten verlopen. Indien gewenst kan er een liturgie of programmaboekje worden gedrukt.

Ik zorg voor een condoleanceregister; een online condoleanceregister aanmaken behoort ook tot de mogelijkheden.

Kiest u voor een kist, een mand of bijvoorbeeld een draagbaar?

Er zijn diverse mogelijkheden voor een kist. Van hout of andere natuurproducten (denk aan bamboe, wilgentenen).
Tijdens ons gesprek heeft u de gelegenheid de kist uit te zoeken die overeenkomt met uw wensen en die van de overledene. De kist wordt besteld en zodra deze is bezorgd, zal de overledene in de kist worden gelegd. De kist kan vaak – indien gewenst - tot de dag van de uitvaart open blijven, zodat u tot het laatste moment gelegenheid heeft om afscheid te nemen.

Een mand is gemaakt van bijvoorbeeld wilgentenen, bamboe, bananenblad. De uitstraling van een mand is natuurlijk en zacht.

 

 

 

 

Ook is een draagbaar of opbaarplank een mogelijkheid. Dan wordt de overledene in een wade gewikkeld en op een baar van wilgentenen gelegd. Een houten opbaarplank heeft opstaande randen met daarin gefreesde grepen.

 

 

 

 

 

Op welke wijze wilt u vervoer naar de plek van de uitvaart? Met auto’s, de uitvaartbus, een koets met paarden of bijvoorbeeld met de boot?

Er zijn diverse mogelijkheden met betrekking tot het vervoer van de overledene en de nabestaanden.

Wanneer u voor een auto kiest zijn er diverse types auto: onder andere Lincoln, Mercedes, Rolls Royce, in b.v. zwart, zilvergrijs, wit: het zijn slechts een aantal voorbeelden.

Er is een uitvaartbus: in deze bus wordt de overledene met een aantal naasten (afhankelijk van het type uitvaartbus 16 tot 22 personen) in de speciaal daarvoor bestemde touringcar vervoerd.

Een koets voor de overledene en volgkoetsen voor de nabestaanden: in wit of zwart, met 2 paarden of meer, een open of gesloten koets, een boerenkar.
Voor kinderen is bijvoorbeeld de Mini rouwauto een goed alternatief voor de traditionele rouwauto die voor volwassenen wordt gebruikt.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Welke bloemen kiest u?

 

Door mijn samenwerking met een aantal bloemisten bent u verzekerd van mooie rouwstukken van uitstekende kwaliteit. U kunt een keuze maken uit het boek met voorbeelden van bloemstukken of deze online bekijken.
Speciale wensen zijn altijd bespreekbaar: kleur, vorm en grootte kunnen worden aangepast. Wanneer u een keuze hebt gemaakt, worden de bloemen op de afgesproken dag bij de opbaarlocatie bezorgd. Bij een begrafenis worden soms mandjes bloemblaadjes verzorgd, zodat een ieder die dat wil bij het graf een handje bloemblaadjes in het graf kan strooien.

Bewaren

Bewaren

Natuurlijk hoeft u dit niet allemaal tijdens het eerste gesprek al te beslissen. Wij zullen regelmatig contact hebben.