Mijn achtergrond

Sinds 1997 verzorg ik uitvaarten in Amsterdam en ver daar buiten. Zeventien jaar werkte ik voor een grote Amsterdamse uitvaartorganisatie. Sinds 2014 ben ik zelfstandig werkzaam.

Lees verder ...

Tot 1997 ben ik werkzaam geweest als juridisch en persoonlijk secretaresse op diverse advocatenkantoren in Amsterdam (voornamelijk strafrecht). Dit was veelzijdig en boeiend werk, waardoor ik met mensen uit allerlei lagen van de bevolking en uit diverse culturen in aanraking kwam.

In 1987 overleed het dochtertje van een goede vriendin, zij was anderhalf jaar. Ze werd thuis in haar bedje opgebaard. Het was de eerste uitvaart die ik van zo dichtbij meemaakte. Dat kleine meisje, in haar bedje, het onmetelijke verdriet van de ouders en zusjes, de begrafenis; alles heeft een diepe indruk op mij gemaakt.

Ik had mij nooit gerealiseerd dat uitvaartverzorger een beroep is. Totdat ik begin jaren 90 een advertentie zag waarin een uitvaartverzorger werd gevraagd. Omdat ik geen enkele ervaring of kennis omtrent het verzorgen van uitvaarten had en de enige uitvaart die ik had meegemaakt die van het kindje van een vriendin was, verdiepte ik mij in dit beroep en ben in 1993 een opleiding gestart bij de STIVU: Stichting Vakexamens Uitvaartzorg en heb ik 1994 mijn diploma Vakopleiding Uitvaartondernemer behaald. Het duurde nog even voordat ik mijzelf geschikt achtte om ook daadwerkelijk in de uitvaart te gaan werken (het is niet een baan van 9-5 en met 3 jonge kinderen thuis moet alles goed geregeld zijn): in 1997 heb ik een open sollicitatie gestuurd en na een periode van stage ben ik in dienst getreden bij een grote Amsterdamse uitvaartorganisatie.
Begonnen als uitvaartleider, maar al snel coördinator, leermeester, verzorgen van internationaal vervoer, uitvaarten van baby's en kinderen, rituelen, manager, voorlichter en diverse malen als examinator mondelinge examens voor de STIVU. Ook werkte ik gedurende een lange periode mee aan een maandelijkse radiouitzending over rouw en rituelen.

Inmiddels heb ik vele uitvaarten mogen verzorgen, variërend van uitvaarten met kleine gezelschappen tot uitvaartevenementen met meer dan 500 mensen. Mijn cliënten komen uit alle lagen van de bevolking en diverse culturen. Om die reden ook heb ik mij verdiept in rouwrituelen van andere culturen, zodat ik een ieder de juiste uitvaartbegeleiding kan bieden.

Door mijn werk bij een grote organisatie heb ik veel kennis opgedaan. Daardoor heb ik ervaring met uitvaarten van ouderen, jongeren, kinderen, prematuur geboren kindjes en uitvaarten van mensen die na euthanasie, zelfdoding of door geweld zijn overleden.

Hoe werk ik?

Ik breng rust in een emotionele en vaak chaotische situatie. Ik ben daarnaast nuchter en praktisch en heb een groot organisatorisch vermogen. Ik behoud het overzicht over alle aspecten van de uitvaart en ga daarbij zorgvuldig te werk, met veel oog voor detail. Ik zal altijd zoeken naar creatieve oplossingen, zodat het zelden voorkomt dat uw wensen niet uitgevoerd kunnen worden.
Van nature heb ik een grote interesse in culturen en religies. Wensen die voortkomen uit andere achtergronden dan de traditionele Nederlandse cultuur zijn voor mij bekend terrein.
De essentie van mijn beroep is voor mij mensen ondersteunen tijdens een intense periode in hun leven. Altijd uitgaan van de wensen van de nabestaanden en mij inzetten voor de realisatie van alle ideeën en verlangens. Niet “hoe hoort het” is mijn uitgangspunt, maar “hoe wilt u het”.

Bewaren

Bewaren