Unknown
-- / --
 • Wanneer iemand overlijdt, is het goed te weten dat de uitvaartorganisator er is om alle zorgen uit handen te nemen. Dat doe ik door één of meerdere gesprekken met u te hebben en in grote lijnen vast te stellen wat de wensen voor de uitvaart zijn. Soms is er al een voorbespreking geweest en ligt het scenario klaar. Daardoor kunt u zich richten op het voelen en ervaren van alles wat zich aandient, nu uw dierbare is overleden.

   

  Voorbespreking

   

  Er zijn steeds meer mensen die hun eigen uitvaart willen bespreken en daarom een voorbespreking wensen. Alle mogelijkheden omtrent zijn of haar uitvaart worden besproken en eventueel vastgelegd. Ook voor de nabestaanden is dan duidelijk wat de wensen zijn.

   

  Wanneer bijvoorbeeld euthanasie zal plaatsvinden kan het goed zijn om van te voren door te spreken wat de nabestaanden staat te gebeuren na het overlijden.

  De kist, de kaart, de advertentie, begraven of cremeren,  de kerk, de moskee, wat voor soort ceremonie, kortom alles kan worden doorgesproken en indien gewenst, vastgelegd.

   

  Mocht u een vrijblijvend gesprek willen, dan kunt u met mij een afspraak maken. Wij kunnen dan uw wensen samen doorspreken en aan de hand daarvan u een indicatie van de kosten geven.

   

  Belt u 06-4278 2967 voor het maken van een afspraak bij u thuis.

   

Na overlijden

Eerst dient een arts het overlijden vast te stellen. Daarna kunt u contact met mij opnemen (dag en nacht bereikbaar: 06 - 4278 2967). Wij maken dan een afspraak om de regeling en verzorging van de uitvaart te bespreken.

 

De uitvaart

We zullen met elkaar spreken over de verzorging en opbaring van de overledene, begraven, cremeren of repatriëren naar het buitenland, de ceremonie, het rouwdrukwerk, de kist, rouwvervoer, bloemen en de kosten van de uitvaart.

 • De verzorging

  Nadat de arts het overlijden heeft vastgesteld, is het belangrijk dat het lichaam van de overledene verzorgd en gekoeld wordt.

   

  De verzorging van het lichaam gebeurt in of buiten uw aanwezigheid. U bent vrij om te helpen en zoveel mogelijk zelf te doen, maar uiteraard kunt u er ook voor kiezen om de verzorging aan de deskundige verzorgers over te laten. Wanneer er sprake is van een crematie, dient een aanwezige pacemaker of ICD verwijderd te worden.

   

  Legt u alvast de kleding klaar voor de overledene.  Is het de bedoeling dat uw dierbare sieraden draagt? Bril? Goed om alvast over na te denken. Soms is het fijn een duidelijke foto klaar te leggen, zodat de verzorgers een beter beeld krijgen van de wensen. Ook eigen make-up, nagellak en parfum kan gebruikt worden, evenals een eigen kam, borstel: alles wat bij de verzorging gebruikt kan worden kunt u klaarleggen.

 • De opbaring

  Een thuisopbaring is in de meeste gevallen te realiseren. Een koeling op bed, onder de kist of thanatopraxie (lichte balseming, geen koeling nodig) is mogelijk.

  Wanneer u kiest voor een opbaring in een rouwkamer, dan heeft u de keuze uit de diverse uitvaartcentra in Amsterdam en omgeving, maar uiteraard ook elders in Nederland. Omdat Eleonora Rhebergen Uitvaartverzorging niet gebonden is aan enige verzekeraar of uitvaartonderneming, bent u vrij om een rouwkamer in een uitvaartcentrum waar uw voorkeur naar uit gaat, te kiezen. Sommige uitvaartcentra hebben een 24-uurs rouwkamer; daar krijgt u een sleutel(pasje) van, zodat u te allen tijde bij uw dierbare kunt zijn. Andere uitvaartcentra hebben bezoek op afspraak.

  Een andere locatie is uiteraard ook mogelijk. Denk aan een zaal van de (sport)vereniging waar men lid van was, clubhuis, theater, verzorgingshuis, kerk etc. Belangrijk is dat er wel een mogelijkheid is om het lichaam gekoeld te houden tot de dag van de uitvaart.

 • Begraven, cremeren, repatriëren

  Kiest u voor een begrafenis, dan is van belang te weten op welke begraafplaats en wat voor soort graf u wenst. Er bestaat de mogelijkheid van een algemeen graf, daarin worden meerdere (onbekenden van elkaar) overledenen begraven, de beheerder van de begraafplaats bepaalt waar het graf komt en na een periode van (meestal) 10 jaar wordt het graf geruimd. Ook komen er meerdere monumenten op het graf. Een eigen graf huurt men van de begraafplaats voor een bepaalde periode (minimaal tien jaar), voor één of meerdere overledenen, vaak kan het graf worden uitgezocht, de tijdsduur kan altijd verlengd worden, er worden geen vreemden in het graf begraven.

   

  De ceremonie voor de crematie wordt vaak in een crematorium gehouden. Na de crematie blijft de as minimaal een maand in het crematorium (Wet op de Lijkbezorging), de nabestaanden krijgen de gelegenheid een bestemming voor de as te bepalen (bijzetten, (zelf) verstrooien).

   

  Wanneer iemand in het buitenland begraven of gecremeerd wil worden (vaak het land van herkomst of, wanneer men in Nederland op vakantie is en komt te overlijden, het land waar men woont), zal de uitvaartorganisator voor u alles regelen wat nodig is en zorgt voor de benodigde documenten om de overledene naar het betreffende land over te brengen (per auto of vliegtuig). Aangekomen op de plaats van bestemming zal de uitvaartorganisator ter plaatse het overnemen en verder voor de overledene zorgen.

 • De ceremonie

  De meeste begraafplaatsen en crematoria beschikken over een aula en condoleanceruimte. Een ceremonie kan ook worden gehouden in het huis van de overledene, in een theater, een verenigingsgebouw, in het bos, op het strand of een andere plek die belangrijk was voor de overledene.


  Is de kerk de plaats waar de plechtigheid zal plaatsvinden? Vaak is er dan een kerkdienst of H. Mis. Soms kan voor aanvang van de dienst nog afscheid genomen worden van de overledene achter in de kerk. Na de dienst vertrekt men met elkaar – of in familiekring – naar begraafplaats of crematorium.

 • Rouwdrukwerk, advertentie

  Er zijn diverse papiersoorten, waaronder geschept Oud Hollands en biotop.
  Er is een ruime keuze; een foto of tekening kan heel goed gebruikt worden als afbeelding op een rouwbrief.


  Uiteraard verzorg ik - indien gewenst - de plaatsing van een advertentie in het dagblad van uw keuze.


  Een online condoleanceregister aanmaken behoort tot de mogelijkheden.

 • De kist

  Er zijn diverse mogelijkheden voor een kist. Zo zijn er verschillende houtsoorten en soorten beslag.


  Een mand is gemaakt van bijvoorbeeld wilgentenen, bamboe, bananenblad. De keuze is divers.


  Een draagbaar is een plank met opstaande randen met uitsparingen om de plank te kunnen tillen, waar de overledene (meestal in een wade) wordt opgebaard. Een draagbaar kan gemaakt zijn van hout, wilgentenen, bamboe.

   

  Tijdens ons gesprek heeft u alle gelegenheid de kist uit te zoeken die overeenkomt met de wensen van de overledene. De kist wordt besteld en zodra deze is bezorgd, zal de overledene in de kist worden gelegd. De kist of mand kan vaak – indien gewenst - tot de dag van de uitvaart openblijven, zodat u tot het laatste moment gelegenheid heeft om afscheid te nemen.

 • Rouwvervoer

  Op welke wijze wilt u vervoer naar de plek van de uitvaart? Veelal wordt gebruik gemaakt van rouwauto’s en volgauto’s.

   

  Ook bestaat de mogelijkheid de uitvaartbus te reserveren, waarin de overledene met een aantal naasten in een speciaal daarvoor bestemde touringcar vervoerd worden.  Of een koets voor de overledene en volgkoetsen voor de nabestaanden; in wit of zwart, met 2 paarden of meer, een open of gesloten koets, een boerenkar. Voor kinderen is een Mini rouwauto beschikbaar, waarin – afhankelijk van de grootte van het kistje – 1 of 2 personen (naast de chauffeur) mee kunnen rijden en dus bij het kindje zijn.

   

  Dit zijn slechts een aantal voorbeelden.

 • Bloemen

  Door mijn samenwerking met goede bloemisten bent u verzekerd van mooie rouwstukken van uitstekende kwaliteit. U kunt een keuze maken  uit het boek met voorbeelden van bloemstukken of online bestellen. Speciale wensen zijn altijd bespreekbaar: kleur, vorm, grootte kan worden aangepast.

 • De kosten

  Een uitvaart kost geld. Vaak is men verzekerd, voor een bepaald bedrag, of in natura (uitkering in goederen en diensten). U bent altijd vrij om een uitvaartorganisator te kiezen, welk soort verzekering u ook heeft.

   

  De kosten van een crematie bedragen gemiddeld tussen € 4.500,00 en

  € 8.000,00; voor een begrafenis is dat gemiddeld tussen de € 7.000,00 en

  € 12.000,00. Uiteraard hangt het helemaal af van de wensen.

   

  Een kerkdienst, afscheid, volgwagens, advertenties, een condoleance na de plechtigheid, de keuze van begraafplaats of crematorium; alles is mogelijk en de gekozen mogelijkheden hebben uiteraard invloed op de kosten.

   

  Na ons eerste gesprek wordt er een voorlopige begroting c.q. opdrachtbevestiging opgesteld, zodat u weet wat de kosten van de uitvaart zullen zijn.

Na de uitvaart

 

Dankbetuigingen

Na de uitvaart is het gebruikelijk de mensen die u op welke wijze ook gesteund hebben, een dankbetuiging te sturen. Ik zal dat ongeveer drie weken na de uitvaart met u bespreken, en indien gewenst, voor u verzorgen. Het is natuurlijk ook mogelijk om aan het einde van de plechtigheid een bedankkaartje of gedachtenisprentje uit te laten delen aan degenen die aanwezig waren.

 

Adviseren grafmonument/urn

Wanneer u wilt kan ik u adviseren bij het uitzoeken van een grafmonument of urn en u in contact brengen met deskundige steenhouwers. Uiteraard is dit geheel vrijblijvend.

 

Evaluatiegesprek

Ik stel het op prijs met u een evaluatiegesprek te voeren over hetgeen rondom het overlijden en de uitvaart heeft plaatsgevonden.

 

De uitvaart en Corona

 

Nu het Covid-19 virus ons dagelijks bestaan is binnengedrongen en niets meer vanzelfsprekend lijkt, zijn wij allen zoekende naar nieuwe manieren van leven, afscheid nemen en van rouwen.

 

Afscheid nemen van een dierbare op de intensive care of in een verzorgingshuis, het was nauwelijks mogelijk. Ook de uitvaart verloopt anders dan we gewend zijn. Anders omdat niet alle vrienden en bekenden aanwezig mogen zijn. Anders omdat we 1,5 meter afstand van elkaar dienen te houden.

 

Hoe kunt u uiting geven aan uw verdriet, niet alleen u als nabestaande maar allen die de overledene gedurende zijn of haar leven hebben gekend?

 

Tijdens het gesprek waarin u mij het overlijden meldt, verneem ik graag van u of uw dierbare al dan niet is overleden ten gevolge van het coronavirus en/of er mogelijk directe familieleden besmet zijn. Dit vraag ik om mijn dienstverlening zo goed mogelijk aan te kunnen passen aan uw persoonlijke omstandigheden.

 

In de NPO radio documentaire "Geen Cake" van maker Jan Maarten Deurvorst praat ik over het verzorgen van een uitvaart in deze tijd van Corona. Luister de documentaire hieronder.

11:11 / 11:11

Na de uitvaart

 

Dankbetuigingen

Na de uitvaart is het gebruikelijk de mensen die u op welke wijze ook gesteund hebben, een dankbetuiging te sturen. Ik zal dat ongeveer drie weken na de uitvaart met u bespreken, en indien gewenst, voor u verzorgen. Het is natuurlijk ook mogelijk om aan het einde van de plechtigheid een bedankkaartje of gedachtenisprentje uit te laten delen aan degenen die aanwezig waren.

 

Adviseren grafmonument/urn

Wanneer u wilt kan ik u adviseren bij het uitzoeken van een grafmonument of urn en u in contact brengen met deskundige steenhouwers. Uiteraard is dit geheel vrijblijvend.

 

Evaluatiegesprek

Ik stel het op prijs met u een evaluatiegesprek te voeren over hetgeen rondom het overlijden en de uitvaart heeft plaatsgevonden.

 

De uitvaart en Corona

 

Nu het Covid-19 virus ons dagelijks bestaan is binnengedrongen en niets meer vanzelfsprekend lijkt, zijn wij allen zoekende naar nieuwe manieren van leven, afscheid nemen en van rouwen.

 

Afscheid nemen van een dierbare op de intensive care of in een verzorgingshuis, het was nauwelijks mogelijk. Ook de uitvaart verloopt anders dan we gewend zijn. Anders omdat niet alle vrienden en bekenden aanwezig mogen zijn. Anders omdat we 1,5 meter afstand van elkaar dienen te houden.

 

Hoe kunt u uiting geven aan uw verdriet, niet alleen u als nabestaande maar allen die de overledene gedurende zijn of haar leven hebben gekend?

 

Tijdens het gesprek waarin u mij het overlijden meldt, verneem ik graag van u of uw dierbare al dan niet is overleden ten gevolge van het coronavirus en/of er mogelijk directe familieleden besmet zijn. Dit vraag ik om mijn dienstverlening zo goed mogelijk aan te kunnen passen aan uw persoonlijke omstandigheden.

In de NPO radio documentaire "Geen Cake" van maker Jan Maarten Deurvorst praat ik over het verzorgen van een uitvaart in deze tijd van Corona. Beluister de documentaire hier.

 • De verzorging

  Nadat de arts het overlijden heeft vastgesteld, is het belangrijk dat het lichaam van de overledene verzorgd en gekoeld wordt.

   

  De verzorging van het lichaam gebeurt in of buiten uw aanwezigheid. U bent vrij om te helpen en zoveel mogelijk zelf te doen, maar uiteraard kunt u er ook voor kiezen om de verzorging aan de deskundige verzorgers over te laten. Wanneer er sprake is van een crematie, dient een aanwezige pacemaker of ICD verwijderd te worden.

   

  Legt u alvast de kleding klaar voor de overledene.  Is het de bedoeling dat uw dierbare sieraden draagt? Bril? Goed om alvast over na te denken. Soms is het fijn een duidelijke foto klaar te leggen, zodat de verzorgers een beter beeld krijgen van de wensen. Ook eigen make-up, nagellak en parfum kan gebruikt worden, evenals een eigen kam, borstel: alles wat bij de verzorging gebruikt kan worden kunt u klaarleggen.

 • De opbaring

  Een thuisopbaring is in de meeste gevallen te realiseren. Een koeling op bed, onder de kist of thanatopraxie (lichte balseming, geen koeling nodig) is mogelijk.

  Wanneer u kiest voor een opbaring in een rouwkamer, dan heeft u de keuze uit de diverse uitvaartcentra in Amsterdam en omgeving, maar uiteraard ook elders in Nederland. Omdat Eleonora Rhebergen Uitvaartverzorging niet gebonden is aan enige verzekeraar of uitvaartonderneming, bent u vrij om een rouwkamer in een uitvaartcentrum waar uw voorkeur naar uit gaat, te kiezen. Sommige uitvaartcentra hebben een 24-uurs rouwkamer; daar krijgt u een sleutel(pasje) van, zodat u te allen tijde bij uw dierbare kunt zijn. Andere uitvaartcentra hebben bezoek op afspraak.

  Een andere locatie is uiteraard ook mogelijk. Denk aan een zaal van de (sport)vereniging waar men lid van was, clubhuis, theater, verzorgingshuis, kerk etc. Belangrijk is dat er wel een mogelijkheid is om het lichaam gekoeld te houden tot de dag van de uitvaart.

 • Begraven, cremeren, repatriëren

  Kiest u voor een begrafenis, dan is van belang te weten op welke begraafplaats en wat voor soort graf u wenst. Er bestaat de mogelijkheid van een algemeen graf, daarin worden meerdere (onbekenden van elkaar) overledenen begraven, de beheerder van de begraafplaats bepaalt waar het graf komt en na een periode van (meestal) 10 jaar wordt het graf geruimd. Ook komen er meerdere monumenten op het graf. Een eigen graf huurt men van de begraafplaats voor een bepaalde periode (minimaal tien jaar), voor één of meerdere overledenen, vaak kan het graf worden uitgezocht, de tijdsduur kan altijd verlengd worden, er worden geen vreemden in het graf begraven.

   

  De ceremonie voor de crematie wordt vaak in een crematorium gehouden. Na de crematie blijft de as minimaal een maand in het crematorium (Wet op de Lijkbezorging), de nabestaanden krijgen de gelegenheid een bestemming voor de as te bepalen (bijzetten, (zelf) verstrooien).

   

  Wanneer iemand in het buitenland begraven of gecremeerd wil worden (vaak het land van herkomst of, wanneer men in Nederland op vakantie is en komt te overlijden, het land waar men woont), zal de uitvaartorganisator voor u alles regelen wat nodig is en zorgt voor de benodigde documenten om de overledene naar het betreffende land over te brengen (per auto of vliegtuig). Aangekomen op de plaats van bestemming zal de uitvaartorganisator ter plaatse het overnemen en verder voor de overledene zorgen.

 • De ceremonie

  De meeste begraafplaatsen en crematoria beschikken over een aula en condoleanceruimte. Een ceremonie kan ook worden gehouden in het huis van de overledene, in een theater, een verenigingsgebouw, in het bos, op het strand of een andere plek die belangrijk was voor de overledene.


  Is de kerk de plaats waar de plechtigheid zal plaatsvinden? Vaak is er dan een kerkdienst of H. Mis. Soms kan voor aanvang van de dienst nog afscheid genomen worden van de overledene achter in de kerk. Na de dienst vertrekt men met elkaar – of in familiekring – naar begraafplaats of crematorium.

 • Rouwdrukwerk, advertentie

  Er zijn diverse papiersoorten, waaronder geschept Oud Hollands en biotop.
  Er is een ruime keuze; een foto of tekening kan heel goed gebruikt worden als afbeelding op een rouwbrief.


  Uiteraard verzorg ik - indien gewenst - de plaatsing van een advertentie in het dagblad van uw keuze.


  Een online condoleanceregister aanmaken behoort tot de mogelijkheden.

 • De kist

  Er zijn diverse mogelijkheden voor een kist. Zo zijn er verschillende houtsoorten en soorten beslag.


  Een mand is gemaakt van bijvoorbeeld wilgentenen, bamboe, bananenblad. De keuze is divers.


  Een draagbaar is een plank met opstaande randen met uitsparingen om de plank te kunnen tillen, waar de overledene (meestal in een wade) wordt opgebaard. Een draagbaar kan gemaakt zijn van hout, wilgentenen, bamboe.

   

  Tijdens ons gesprek heeft u alle gelegenheid de kist uit te zoeken die overeenkomt met de wensen van de overledene. De kist wordt besteld en zodra deze is bezorgd, zal de overledene in de kist worden gelegd. De kist of mand kan vaak – indien gewenst - tot de dag van de uitvaart openblijven, zodat u tot het laatste moment gelegenheid heeft om afscheid te nemen.

 • Rouwvervoer

  Op welke wijze wilt u vervoer naar de plek van de uitvaart? Veelal wordt gebruik gemaakt van rouwauto’s en volgauto’s.

   

  Ook bestaat de mogelijkheid de uitvaartbus te reserveren, waarin de overledene met een aantal naasten in een speciaal daarvoor bestemde touringcar vervoerd worden.  Of een koets voor de overledene en volgkoetsen voor de nabestaanden; in wit of zwart, met 2 paarden of meer, een open of gesloten koets, een boerenkar. Voor kinderen is een Mini rouwauto beschikbaar, waarin – afhankelijk van de grootte van het kistje – 1 of 2 personen (naast de chauffeur) mee kunnen rijden en dus bij het kindje zijn.

   

  Dit zijn slechts een aantal voorbeelden.

 • Bloemen

  Door mijn samenwerking met goede bloemisten bent u verzekerd van mooie rouwstukken van uitstekende kwaliteit. U kunt een keuze maken  uit het boek met voorbeelden van bloemstukken of online bestellen. Speciale wensen zijn altijd bespreekbaar: kleur, vorm, grootte kan worden aangepast.

 • De kosten

  Een uitvaart kost geld. Vaak is men verzekerd, voor een bepaald bedrag, of in natura (uitkering in goederen en diensten). U bent altijd vrij om een uitvaartorganisator te kiezen, welk soort verzekering u ook heeft.

   

  De kosten van een crematie bedragen gemiddeld tussen € 4.500,00 en

  € 8.000,00; voor een begrafenis is dat gemiddeld tussen de € 7.000,00 en

  € 12.000,00. Uiteraard hangt het helemaal af van de wensen.

   

  Een kerkdienst, afscheid, volgwagens, advertenties, een condoleance na de plechtigheid, de keuze van begraafplaats of crematorium; alles is mogelijk en de gekozen mogelijkheden hebben uiteraard invloed op de kosten.

   

  Na ons eerste gesprek wordt er een voorlopige begroting c.q. opdrachtbevestiging opgesteld, zodat u weet wat de kosten van de uitvaart zullen zijn.